laupäev, 28. mai 2011

Tuunikala suupisted

Üks mu lemmikretseptidest, mis on käigus olnud mitmeid-mitmeid aastaid. Pärit on see Terevisioonist, ajajooksul olen teinud väikesed korrektuurid:) Väga head ja valmivad vähese vaevaga.




Vaja läheb:
500 g lehttainast
pool purki Rainbow päikesekuivatatud tomateid
100 g riivitud juustu
1 purk tuunikala vees
100 g küüslaugumaitselist toorjuustu (Farmi)
sidrunipipart
basiilikut
määrimiseks muna

Rulli tainas laiali ja lõika terava noaga ruudukujulised tükid. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri servad munaga. Sega nõrutatud päikesekuivatatud tomatid, tuunikala, riivitud juust, toorjuust ja maitseained. Tõsta segu tainale ja küpseta 8-10 minutit 200 kraadi juures.

kolmapäev, 18. mai 2011

Maasika-rabarberikook

Maasikad ja rabarber koos - superluks! Koogis said kokku maakodu rabarber ja Hispaania maasikas:)


Põhi:
150 g võid
4 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
2 spl vett
soola

Täidis:
5-6 väikest rabarberit
200-300 g maasikaid
3 spl suhkrut
0,5 spl vanillisuhkrut

Kate:
250 g kohupiima
250 g mascarpone toorjuustu
1 dl suhkrut
2 muna
2 spl tärklist

Sega või suhkruga, lisa jahu, vesi ja sool. Sega ühtlaseks ja pane umbes pooleks tunniks külma.

Tükelda rabarberid ja maasikad, sega suhkruga. Tegelikult ei mäleta ma maasikatekogust, mis ma panin aga eks ta umbes nii oli. Põhiline, et põhi oleks kõik mõnusalt kaetud. Kata tainapõhi rabarberi-maasikaseguga ja küpseta 15 minutit 180 kraadi juures.

Valmista kate - vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim, mascarpone ning kõige viimasena tärklis. Vala segu põhjale ja küpseta veel 25-30 minutit 180 kraadi juures.


esmaspäev, 16. mai 2011

Banaani-apelsini smuuti

Kui ei viitsi niisama apelsini süüa (mida mina isiklikult ei viitsi kunagi), siis on parim mõte teha üks värskendav smuuti.

Vaja läheb:
1 apelsin
1 banaan

Koori apelsin ja banaan ning lase blenderis ühtlaseks püreeks. Ongi valmis. Naudi!

kolmapäev, 11. mai 2011

Kana-köögiviljapirukas

Üks Soome retseptiraamatust pärit soolane pirukas. Eriti huvitavaks teeb piruka see, et tegemist on kohupiimatainaga. Maitseb hästi koos värske salatiga.



Tainas:
200 g võid
400 g maitsestamata kohupiimakreemi (Valio Alma)
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 väike suvikõrvits
1 porru
1 paprika
200 g broilerifileed
200 g ürditoorjuustu
pipart
soola
õli

Määrimiseks:
muna

Kaunistuseks:
seesamiseemneid

Sega või ja kohupiim. Lisa jahu-küpsetuspulbrisegu. Sega ning pane täidise valmistamise ajaks külma.

Kui broilerifilee on toores, tükelda ja prae õlis. Kui kasutad juba varem valmistatud kana, siis lisa see köögiviljadele lõpupoole. Haki porru, paprika ja suvikõrvits. Kuumuta pannil. Lisa toorjuust, sega.

Kata küpsetuspann küpsetuspaberiga ja kata tainaga terves ulatuses. Määri poolele tainale jahtunud täidisesegu ja keera teine pool tainast paberi abil peale. Suru ääred kinni. Pintselda munaga ja torka tainasse kahvliga augud. Raputa pirukas üle seesamiseemnetega. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.

pühapäev, 8. mai 2011

Rabarberi-punase sõstra kook munavalgekattega

Esimesed koduaia rabarberid, nämm:) Sobrasin oma retseptikogus ja leidsin paariaasta taguse rabarberikoogi retsepti, et teha üks ilus pidulik avapauk rabarberiküpsetistele.




Põhi:
175 g võid
5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
natuke soola

2 spl vett

Kate:
4-5 rabarberit
u 100 g punaseid sõstraid
6 sl suhkrut
1 sl vanillsuhkrut

Munavalgekate:
3 munavalget

1,5 dl suhkrut

Sega toasoe või suhkruga, lisa jahu, sool ja vesi ning sega ühtlaseks. Kata koogivorm küpsetuspaberiga ja suru tainas koogivormi põhja ja äärtele. Pane tainas umbes pooleks tunniks külma.

Koori ja lõika rabarberid. Sega rabarberid ja sõstrad suhkrutega. Vala rabarberi-sõstrasegu koogipõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.

Kata põhi rabarberi-sõstra-suhkruseguga

Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta veel 10 minutit.

Magus munavalgekate tasakaalustab mõnusalt hapukat rabarberit ja sõstart.



reede, 6. mai 2011

Maapähkli koogikesed

Kuna mul oli juba jõuludest suur pakk maaapähkleid siis nad lausa anusid ,et nendega midagi ette võetaks. Leidsin Perenaine.ee-st ühe sobiva retsepti, mida sai natuke kohendatud ja tulemus on siis alljärgnev. Maitselt meenutasid kusjuures poes müüdavaid kihilisi küpsiseid.



Koostisained:
150 g maapähkleid
200 g piimašokolaadi
1,5 dl suhkrut
150 g võid
3 muna
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 ml piima
200 ml lahjat hapukoort

Sulata umbes 80 g šokolaadi. Purusta pähklid. Kuna mu köögikombainil oli üks vidin ära kadunud siis pidin pählite purustamiseks kasutama mojito tegemiseks mõeldud nuia, mis ajas ka väga edukalt asja ära. Lisa pähklitele toasoe või, suhkur, munad, sulatatud šokolaad, jahuga segatud küpsetuspulber ja piim. Sega ühtlaseks massiks.

Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja vala tainas peale. Kasutasin tavalist ahjuga kaasas olevat küpsetusplaati kuid võib kasutada väiksemate mõõtudega kandilist vormi, sel juhul tuleb kook ka vähe paksem. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit või kuni puutikuga testides jääb tikk kuivaks.

Lase kook jahtuda, lõika kaheks võrdeks osaks. Sulata teine osa šokolaadist, sega kokku 150 g hapukoorega. Osa hapukoorest määrisin alumise koogipõhja peale. Kata alumine koogipõhi hapukoore-šokolaadiseguga, aseta peale teine koogikiht ja kata ülejäänud seguga. Aseta kook mõneks tunniks külma. Enne serveerimist kata purustatud maapähklitega.



Banaanileib

Banaanileib on üks geniaalne leiutis :) Enamasti on kõik vajaminevad koostisosad kodus olemas, ei pea midagi ekstra poodi ostma minema. Bana...